Agenda

12 okt: lezing Het beeld van Polen voor en na 1989

  12/10 19:30 - 21:00

12 okt: lezing Het beeld van Polen voor en na 1989

Lezing Kris Van Heuckelom: Het beeld van Polen vóór en na 1989

Op dinsdagavond 12 oktober neemt onderzoeker Kris Van Heuckelom (Culturele Studies en Slavische Studies, KU Leuven) ons mee in de recente geschiedenis van Polen en de beeldvorming over het land in België.

Wat bepaalt ons beeld van Oost-Europa tijdens en na de Koude Oorlog? Veel mensen zagen de afgelopen jaren bijvoorbeeld de film Cold War (2018) van regisseur Paweł Pawlikowski over een koppel dat zich aan twee kanten van het IJzeren Gordijn bevindt. In de jaren tachtig was er al de documentairereeks Lessen uit een vliegende universiteit van de gebroeders Dardenne over Polen in ballingschap.

Aan de hand van filmfragenten die de afgelopen decennia gemaakt werden over migratie van Oost naar West laat Kris van Heuckelom ons nadenken over vragen als: welk beeld bestond er in België en West-Europa van het “Oostblok” tijdens de Koude Oorlog? Welke plaats hadden Poolse migranten in dit verhaal? Kwamen zij in beeld als politieke vluchtelingen of eerder als potentiële spionnen van het communistische systeem?

Deze lezing is een van de vele activiteiten die wij dit najaar organiseren over de val van de Berlijnse Muur en het IJzeren Gordijn in 1989. Hierin staan gefilmde getuigenissen centraal van inwoners van Antwerpen die door hun migratieachtergrond in Oost-Europa de geschiedenis van 1989 van dichtbij meemaakten.

Spreker Kris Van Heuckelom reageert vanuit zijn expertise als onderzoeker van visuele cultuur en Poolse migratiegeschiedenis op de getuigenissen die in Antwerpen gefilmd werden. Hoe kijken Poolse migranten zelf terug op de geschiedenis van de Koude Oorlog? En strookt dit met het beeld dat over die geschiedenis bestaat?

Het publiek is welkom op de getuigenissen te reageren en vragen te stellen aan de spreker.

De lezing gaat door op onze *nieuwe locatie in het auditorium van Bibliotheek Permeke* aan het De Coninckplein 25-26. Dit is op wandelafstand van Antwerpen Centraal. Na afloop is er een receptie.

 

PRAKTISCH

Inschrijven: Tickets kan je kopen in alle cultuur- en ontmoetingscentra en districtsbibliotheken van de stad Antwerpen, of via deze link

Waar: Auditorium Bibliotheek Permeke, De Coninckplein 25-26 (entree achter de Kubus)

Wanneer: dinsdag 12 oktober 2021, 19:30-21:00 (deur open 19:00) (na afloop receptie)

Prijs: 5 euro

 

Afbeelding: filmposter van een Franse komedie uit de jaren 80 met Koude Oorlogmotieven.

La_Fiancee_qui_venait_du_froid (002).jpg