Agenda

7 dec: lezing Roemenië - GEANNULEERD

  07/12 19:30 - 21:00

7 dec: lezing Roemenië - GEANNULEERD

Lezing Pieter Stockmans: De herinnering aan de Roemeense revolutie van 1989

Op dinsdagavond 7 december deelt journalist Pieter Stockmans (MO* Magazine) zijn ervaringen tijdens zijn vele bezoeken aan Oost-Europa. Hoe wordt er in een land als Roemenië omgegaan met de erfenis van de Koude Oorlog en de bloedige revolutie van 1989? En welke rol speelt de Europese Unie hierin?

Aan de hand van eigen foto’s, terreinonderzoek en interviews met Roemeense schrijvers laat hij ons nadenken over vragen als: wat is de politieke erfenis van het communisme in Roemenië? Welke plek krijgt de herinnering aan dit verleden vandaag in politieke discussies en populaire cultuur? Gaan verschillende generaties er anders mee om? En zijn er verschillen met andere Oost-Europese landen, zoals Polen? 

Deze lezing is een van de vele activiteiten die wij dit najaar organiseren over de val van de Berlijnse Muur en het IJzeren Gordijn in 1989. Zo kun je na afloop van de lezing ook de tijdelijke expo bezoeken in Bib Permeke (17.11.21-12-12.21) Hierin staan gefilmde getuigenissen centraal van inwoners van Antwerpen die door hun migratieachtergrond in Oost-Europa de geschiedenis van 1989 van dichtbij meemaakten.

Spreker Pieter Stockmans reageert vanuit zijn expertise en betrokkenheid bij de actuele situatie in Oost-Europa op de getuigenissen die in Antwerpen gefilmd werden. Hoe kijken Roemeense migranten terug op de geschiedenis van de Koude Oorlog? Verschillen hun verhalen van die van inwoners van Roemenië?

Het publiek is welkom op de getuigenissen te reageren en vragen te stellen aan de spreker.

De lezing gaat door op onze *nieuwe locatie in het auditorium van Bibliotheek Permeke* aan het De Coninckplein 25-26. Dit is op wandelafstand van Antwerpen Centraal. Na afloop is er een receptie. Je kunt dan ook de tijdelijke expo bezoeken. Lees hier meer over de expo.

 

PRAKTISCH

Inschrijven: via deze link

Je kan je tickets ook kopen in alle cultuur- en ontmoetingscentra en districtsbibliotheken van de stad Antwerpen.

Waar: Auditorium Bibliotheek Permeke, De Coninckplein 25-26 (entree achter de Kubus)

Wanneer: dinsdag 7 december 2021, 19:30-21:00 (deur open 19:00) (na afloop receptie)

Prijs: 5 euro

 

Foto: Michiel Devijver