Agenda

9 nov: openingsavond expo Over de Muur - VOLZET

  09/11 19:00 - 21:00

9 nov: openingsavond expo Over de Muur - VOLZET

Deze activiteit is VOLZET.

Op dinsdag 9 november vieren wij met een feestelijke publieksavond in Bib Permeke de opening van de tijdelijke expo Over de Muur. Herinneringen aan 1989 én de lancering van het gelijknamige lespakket voor het secundair onderwijs. Hierin vertellen 15 getuigen ruim dertig jaar na de val van het IJzeren Gordijn en de Berlijnse Muur over hun ervaringen met communisme en democratie. Zij groeiden op in Oost-Europa, maar wonen nu in België.

Tijdens de publieksavond laat Klara-journalist Karen Billiet je kennismaken met enkele van de Poolse, Roemeense en Duitse getuigen uit het project. Zij maakte recent de podcastreeks Berlijn. Het verhaal van de muur over de omgang met dit recente verleden in Duitsland.

Muzikante Emilia Kirova (Bulgarije) roept met haar muzikanten de sfeer van het Oost-Europa op.

Historicus en onderzoeker van het Vlaams Vredesinstituut Maarten Van Alstein geeft een lezing over de uitdagingen van vredesopvoeding en herinneringseducatie en reflecteert op de verzamelde getuigenissen. Hij doctoreerde over de Koude Oorlog en schreef het boek Omgaan met controverse en polarisatie in de klas.

Welke betekenis hebben de getuigenissen over onvrijheid, schaarste en onderdrukking uit het recente Europese verleden voor ons begrip van vrijheid vandaag? En hoe geven we dergelijke verhalen door aan volgende generaties? De initiatiefnemers van het Europese herinneringsproject Over de Muur nodigen je uit om mee te denken over deze vragen.

Na afloop van het programma (19u00-21u00) kan je met een hapje en drankje de tijdelijke expo bekijken.

Meer info over de tijdelijke expo (17.11.21-12.12.21) vind je hier.

Meer info over het lespakket voor het secundair onderwijs vind je hier.

 

De tijdelijke expo Over de Muur is ontwikkeld in samenwerking met Evens FoundationEuroClio en Centrum Historii Zajezdnia en met steun van het programma Europa voor de Burger van de Europese Unie.

Locatie: Auditorium Bib Permeke, De Coninckplein 25-26, 2060 Antwerpen

Openingsuren: 19:00-21:00 (deur open: 18:30) (expo-bezoek vanaf 21:00)

Toegang: reserveer je gratis ticket hier. Er is een beperkt aantal plaatsen.