Agenda

Bevrijdingsdagen

  07/09 - 08/09 00:00 - 23:00

Bevrijdingsdagen

 

Programma 7 september

 • Opening Expo Vreugde & Verdriet – Antwerpen bevrijd (1944-1945)
  Op 4 september 1944 wordt Antwerpen bevrijd. Meer dan 4 jaren van bezetting zijn eindelijk voorbij. De eerste vreugdevolle bevrijdingsdag vloeit over in 9 lange bevrijdingsmaanden. De dansende menigte verstomt. Angst voor bommen en vernieling. Honger door voedseltekort. En bezorgdheid, over het lot van geliefden ergens ver weg, komen in de plaats. Vreugde en verdriet liggen nooit ver uit elkaar in een stad op weg naar haar definitieve vrijheid. Ontdek het in de gelijknamige expo in het Felixarchief. Meer info
 • Bevrijdingsparade
  Een colonne van ongeveer 100 militaire en civiele voertuigen trekt vanuit het zuiden de stad in. Zowel historische als hedendaagse exemplaren rijden mee. Ter hoogte van het Stadspark vervoegen marching bands en re-enactment acteurs de unieke parade. Ook omstaanders mogen zich aansluiten. De parade trekt door de stad richting Scheldekaaien.
   
 • Bevrijdingsdorp
  In het Bevrijdingsdorp aan de Schelde wordt de sfeer van de Bevrijdingsdagen in scène gezet. In het re-enactmentkamp brengen acteurs met aangepaste kledij, kapsels en attributen je terug naar de tijd van toen. Een beleefparcours dompelt je onder in oorlogstijd. Of leef je uit tijdens optredens en DJ-sets, en geniet van gerechten van weleer.
  Wil je graag meer weten over de werking van het Belgische leger anno 2019? Bezoek dan het defensiedorp. Jongeren kunnen er zelfs testen of een carrière bij het leger iets voor hen is.
   
 • Parade van historische schepen en vliegtuigen
  Op en boven de Schelde is er plek voor spektakel. Historische vliegtuigen doorkruisen de lucht boven de Schelde. Op het water vaart er een parade van historische en hedendaagse schepen voorbij.
 • Audiovisueel spektakel
  ’s Avonds is de Grote Markt the place to be. Hier wordt 3 keer een groots audiovisueel spektakel afgespeeld over de gebeurtenissen van de Twee Wereldoorlog in Antwerpen.
   
 • Bal van de Bevrijding
  Bevrijding, dat betekent feest. Herbeleef de vreugde en euforie van weleer tijdens het Bal van de Bevrijding op de Groenplaats. Leer de eerste stappen van de Lindy Hop of stap binnen in het make-up & beautysalon voor een metamorfose.
 

Programma 8 september

 • Herdenkingsplechtigheid
  Zondag staan herdenken en herinneren centraal. In het Stadspark vindt de traditionele herdenkingsplechtigheid plaats.
 • Bevrijdingsdorp
  Het Bevrijdingsdorp is open van 10.30 uur tot 17.30 uur.
 • Expo Vreugde & Verdriet
  Ook op zondag kan je de expo bezoeken van 10 tot 17 uur. Meer info
   
 • Bezoek de schepen en de vliegtuigen
  Aan de Scheldekaaien en het MAS bezoek je de historische en hedendaagse schepen. Wie graag de historische vliegtuigen van dichtbij bewondert, is welkom bij Antwerp Airport en het Museum Stampe & Vertongen.
   
 • Zwaai de parade uit
  Om 17.30 uur vertrekt de Bevrijdingsparade opnieuw aan het Steenplein via de Scheldekaaien naar het noorden. Zwaai ze mee uit.