Agenda

Bewapening - in vredesnaam ?

  10/11 20:00 - 22:00

Bewapening - in vredesnaam ?

Honderd jaar geleden, in september 1918, slaagden de geallieerden er eindelijk in, na meer dan vier jaar oorlog, de Duitsers achteruit te drijven tijdens een hevig offensief dat leidde tot de wapenstilstand van 11 november.

Dat was ruim een jaar na de (mislukte) poging van Camille Huysmans om de vrede te bereiken via een conferentie van alle socialistische partijen van de betrokken landen in Stockholm.

Kunnen we hieruit lessen trekken? Of uit de vredesidealen die na 1918 veel aanhangers vonden:  de roep om “Nooit meer oorlog” en het ontstaan van linkse antimilitaristische bewegingen als die van het “Gebroken Geweer”? Ze hebben in ieder geval de Tweede Wereldoorlog niet kunnen tegenhouden. En ook nadien is het internationale ‘debat’ over nut en onnut van bewapening, defensie en militaire paraatheid nooit stilgevallen. Denk maar aan de kernwapenwedloop tijdens de zogenaamde Koude Oorlog. En nog altijd is er de vrees dat de vele internationale spanningen en reële conflicten in een oogwenk kunnen escaleren tot een Derde Wereldoorlog. Met wereldleiders als Trump en Poetin, met alles wat in het Midden-Oosten aan de gang is en gigantische vluchtelingenstromen veroorzaakt, zit dit thema bijna dagelijks  vooraan in het nieuws op alle media. Stof genoeg dus om op de vooravond van de honderdjarige herdenking van de wapenstilstand van 1918 na te denken over de actualiteit van vredesstrategieën.

Daarom organiseert het Herdenkingscomité Camille Huysmans, in samenwerking met het Vredescentrum van de provincie en de stad Antwerpen, een debat over de waarde van pacifistische idealen anno 2018.

Vier sprekers zullen van gedachten wisselen over kwesties als

  • Moet Europa een eigen sterke defensiemacht opbouwen, eventueel los van de NAVO?

  • Heeft België het recht of de plicht om waar ook ter wereld zijn troepen in te zetten bij een militair conflict?

  • En wat met de overheidssteun voor wapenhandel en wapenonderzoek?

Het panel:   

> Annemarie Gielen, Pax Christi Vlaanderen
> Ludo De Brabander, Vrede vzw
> Sven Biscop, UGent en Egmont–Koninklijk Instituut voor Internationale Betrekkingen
> Tom Sauer, UAntwerpen

Moderator: Maarten Van Alstein, Vlaams Vredesinstituut

Het debat wordt ingeleid door historicus Luc Vandeweyer, die de gespreksthema’s verbindt aan het pacifistische engagement van Camille Huysmans.

Praktisch:

Lombardenvest 23 – Antwerpen

zaterdag 10 november 2018

start om 20.30  uur / deuren om 20.00 uur

 

Inschrijfformulier