Agenda

Gesprek met Stefan Hertmans

  29/05 - 27/05 00:00 - 20:00

Gesprek met Stefan Hertmans

Stefan Hertmans en Marc Weyns
 
Op zoek naar wat zich tijdens WOII afspeelde in hun buurt

Heeft u zich wel eens afgevraagd wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in uw buurt gebeurde? Misschien was uw straat tijdens de bezetting het decor van een bijzondere geschiedenis? Of wellicht stond uw huis er al in 1940. Wie woonde er destijds in uw woning? En wat is het verhaal van die mensen? Stefan Hertmans en Marc Weyns hebben zich dat elk op hun eigen manier afgevraagd en gaan erover in gesprek in bibliotheek Permeke op 27 mei 2021. Moderator: Helen Grevers (Vredescentrum).

Het gesprek is digitaal te bekijken vanaf 29 mei 2021 op YouTube: https://youtu.be/oJzU3nQ_Z6w

De lezing blijft nadien nog een tijdje online aangeboden staan en is dus op elk gewenst moment te bekijken.

Stefan Hertmans publiceerde romans, verhalen, essays en een groot aantal dichtbundels. Eerder schreef hij de veelgeprezen roman Oorlog en Terpentijn over de Eerste Wereldoorlog. 

In 2020 verscheen zijn roman De opgang dat over de Tweede Wereldoorlog gaat. Het boek vertelt over de Vlaamse SS’er Willem Verhulst en zijn gezin, de vroegere bewoners van het huis in Gent waarin Hertmans zelf jarenlang woonde.

Marc Weyns is bestuurder van de vzw Buurtwerk ’t Pleintje in Deurne, Antwerpen.

Hij neemt actief deel aan een burgerinitiatief dat onderzoek doet naar de geschiedenis van de Jodenvervolging in Deurne. In het gesprek vertelt hij meer over het bijzondere verhaal van de Joodse Anna Van Dam die tijdens de oorlog in de Van Steenlandstraat in Deurne woonde.