Agenda

Lezing Burgemeesters tijdens & na WOI in Antwerpen

  11/11 10:00 - 12:00

Lezing Burgemeesters tijdens & na WOI in Antwerpen

Wanneer in de herfst van 1914 het front vastloopt aan de IJzer is het grootste deel van België bezet gebied. Die situatie blijf vier jaar lang ongewijzigd. Van een Belgisch centraal gezag is er geen sprake meer. Koning Albert voert het Belgische leger aan. De regering vlucht naar vrij Frankrijk. En in Brussel komen en Kamer en Senaat niet langer samen. Het bezette land staat onder Duits bestuur. Het zijn de burgemeesters die vanaf dan de belangen van de Belgische bevolking moeten behartigen. Zij onderhandelen op dagelijkse basis met de bezettingsmacht, regelen mee de voedselvoorziening en proberen ervoor te zorgen dat orde en veiligheid gegarandeerd blijven. Of zij daarin slagen en hoe zij dat aanpakken, staat in deze lezing centraal.

Jan Naert (°1990) promoveerde begin 2020 aan de Universiteit Gent op het proefschrift: ‘Hoeders van de staat. Burgemeesters in bezet en bevrijd België en Noord-Frankrijk (1914-1921)’.

Momenteel voert hij in opdracht van het Felixarchief en de stad Antwerpen onderzoek naar de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

 

PRAKTISCH

Inschrijven: via deze link

Je kan je tickets ook kopen in alle cultuur- en ontmoetingscentra en districtsbibliotheken van de stad Antwerpen.

Waar: Auditorium Bibliotheek Permeke, De Coninckplein 25-26 (entree achter de Kubus)

Wanneer: donderdag 11 november 2021, 11:00-12:00 (ontvangst vanaf 10u met koffie en thee).

Prijs: 5 euro

 

Foto: Stadsarchief Antwerpen