Eerdere samenwerkingen

Eerdere samenwerkingen

Graag delen we enkele positieve samenwerkingen op het vlak van publieksactiviteiten en onderwijs uit het verleden:

Publiek:

Een groots samenwerkingsproject tussen Vredescentrum en diverse partners was het herdenkingsproject Antwerpen ’14-’18. Dit was een uniek en historisch evenement zonder weerga. Een kernteam van 3 medewerkers zorgde in samenwerking met meer dan 50 partners, 122 vrijwilligers en 155 militairen voor 7 toptentoonstellingen in de Antwerpse  toonaangevende musea, een uitverkochte lezingenreeks, honderden historische stadswandelingen, een educatief traject voor 4300 schoolkinderen en  88.500 bezoekers voor de reconstructie van de pontonbrug over de Schelde.  Antwerpen ’14-’18 werd zo een enorme tour de force die de herdenking in Antwerpen wereldwijd op de kaart heeft gezet.

Coming World Remember Me (CWRM) was een uniek herdenkingsproject waarbij in samenwerking met kunstenaar Koen Vanmechelen tussen 2014 en 2018 600.000 beeldjes werden geboetseerd voor elk slachtoffer van de Eerste Wereldoorlog op Belgische bodem. Onder impuls van de Provincie Antwerpen en het Vredecentrum, werd in 2016 mobiele ateliers van CWRM opgesteld in Antwerpen, Lier en Turnhout.

Recenter sloeg het Vredescentrum bijvoorbeeld voor de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust, de handen ineen met het AWDC, Kazerne Dossin en het Red Star Line Museum voor de vertoning van de film ‘Cuba's Forgotten Jewels'. Een film over de diamant in Havana als redding voor een deel van de Antwerpse Joodse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Naar gelang het onderwerp van onze terugkerende lezingenreeksen werken wij geregeld samen met erfgoed- en educatieve instellingen in Antwerpen, zoals recent het FelixArchief Stadsarchief en EuropaDirect.

        

Onderwijs:

Voor ons aanbod naar het lager onderwijs werkten wij de afgelopen jaren samen met verschillende provinciale en stedelijke bibliotheken. Naar een concept van de Anne Frank Stichting in Nederland brachten wij de expo ‘Lezen en schrijven met Anne Frank’ met daarin de nodige aandacht voor taalontwikkeling. Op die manier werden vele lokale scholen en ook het OKAN en NT2 onderwijs bereikt.

Een andere samenwerking op het vlak van onderwijs die een breed publiek bereikte, was de muziekvoorstelling rond de graphic novel Cher Ami over de Eerste Wereldoorlog. Honderden leerlingen van het secundair onderwijs konden in 2018 een optreden bijwonen. Wij brachten deze voorstelling samen met het district Borgerhout en De Roma.

Het Vredescentrum was in 2015 partner in het project ‘Trein der 1000’, een educatief traject waar jongeren de historische herdenkingssites van Auschwitz en Birkenau, ontdekten en de verhalen van de laatste kampoverlevenden uit eerste hand te horen kregen. Het Vredescentrum werkte op twee manieren mee aan dit bijzondere project van het War Heritage Institute, de Auschwitz Stichting en de FIR. In samenwerking met de afdeling radio van de Artesis Plantijn Hogeschool zorgden 8 studenten voor een live radiomarathon aan boord van de trein. Daarnaast ontwikkelde het Vredescentrum de app ‘Clash of conflicts’: in 15 vragen ontdekken de jongeren hun conflictprofiel: hoe reageer je op spanningen? Kop in het zand of zoeken naar oplossingen? De app werd in 3 talen ontwikkeld (Nederlands, Frans en Engels) en werd enthousiast getest door de jongeren aan boord van de Trein der 1000.

Ook het hoger onderwijs kan op het Vredescentrum rekenen als partner. Jarenlang fungeerde vzw Vredescentrum als maatschappelijke zetel voor de feitelijke vereniging ‘Opleiding Vredeseducatie’. Binnen deze opleidingen konden volwassenen jaarlijks een reeks van tien sessies volgen die uiteenlopende en actuele thema's behandelen, gericht op sensibilisering en vorming inzake het bewaren en versterken van vrede en het geweldloos hanteren van conflicten.

Zijn jullie op zoek naar een samenwerkingspartner voor een project of activiteit? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en we bekijken hoe wij elkaar kunnen versterken.

vredescentrum@antwerpen.be / 03 338 36 51