09/05 00:00
Maak kennis met onze historische personen en hun belevenissen in Antwerpen, dag op dag exact 75 jaar geleden. Via Twitter ontdekken we hun ervaringen gedurende de aanloop naar de bevrijding van Antwerpen vanaf mei 1944. De tweets zijn citaten uit hun dagboeken en worden aangevuld met kranten uit de jaren 1944-1945. Op deze manier ontdekken volgers de gebeurtenissen en bijbehorende gevoelens via een quasi-live berichtenstroom uit het verleden.
Onderstaande personen komen aan het woord op het Twitter account @BevrijdingvanA
Deze pro-Duitse Antwerpenaar uit Zurenborg maakt met zijn gezin de bezetting mee en schrijft hierover uitvoerig in zijn dagboek. In mei 1944 ontvlucht hij de voedselschaarste en “bedrukte bevrijding” en schuilt hij in een villa te Zoersel.
Zijn tweets zijn afkomstig uit zijn verschillende dagboeken en aantekeningen. Deze worden bewaard in het FelixArchief/Stads- en OCMW-archief Antwerpen, inventarisnummer: GF#964.
Prof. dr. M.C. Schuyten is een Antwerpse scheikundige en woont op het Zuid in de De Vrièrestraat. Hij is een overtuigd protestant en vindt tijdens de oorlogsperiode troost in de bijbel.
Zijn tweets zijn afkomstig uit zijn dagboek. Schuyten, M.C. m.m.v. Peeters, J., Oorlogsdagboek. Antwerpsche nota's 1940-1944, Antwerpen, De Techniek, [1945].
Theo Greeve is leraar Engels en Duits, priester en oprichter van het jongenszangkoor van het Sint Norbertuscollege. Hij woont gedurende de Tweede Wereldoorlog in het stadscentrum van Antwerpen en beschrijft de oorlogsjaren in zijn dagboek.
Zijn tweets zijn afkomstig uit zijn dagboek: T. Greeve en S. Bontenaken, Oorlogsdagboek anno 1940-1945.
Bernard de Groot woont op het Falconplein en heeft daar een fietsenwinkel. Hij schrijft zijn verslagen in briefvorm aan zijn zoon Adriaan de Groot die priester missionaris is in Suriname.
Zijn tweets zijn afkomstig uit deze brieven. Ze worden bewaard in het FelixArchief/Stads- en OCMW-archief Antwerpen, inventarisnummer: BE SA 225923
Sommige tweets komen uit de verschenen ‘Oorlogskranten’ waarin een unieke collectie van oorspronkelijke dagbladen uit 1940-1945 wordt gebundeld.
De Duitse bezetter legt in mei 1940 de vrije pers direct aan banden; alleen met toelating mogen kranten nog verschijnen. De gecensureerde pers kan worden ingedeeld in drie grote groepen: de pers van de collaborerende partijen en bewegingen, de niet gebonden dagbladpers en de ‘gestolen pers’. De eerste groep bestaat uit kranten die de officiële spreekbuis vormen van collaborerende partijen en bewegingen. Hieruit nemen we geen fragmenten.
Bij de ‘niet gebonden dagbladpers’ horen de kranten die geen officiële spreekbuizen van een collaborerende partij of organisatie zijn. Deze verschijnen vaak met nieuwe titels. De Dag is hiervan een voorbeeld. De ‘gestolen’ pers zijn de dagbladen die opnieuw verschijnen zonder het akkoord van de eigenaar, zoals Le Soir en Het Laatste Nieuws.
Voor meer info: https://warpress.cegesoma.be/nl/node/8