Nieuws

Verzameldag WO2 groot succes

  04/02 10:00

Verzameldag Tweede Wereldoorlog groot succes

De Verzameldag over de Tweede Wereldoorlog in het FelixArchief op zondag 3 februari trok heel wat geïnteresseerden. 566 bezoekers kwamen er de oorlogservaringen van zichzelf of hun familie delen.

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Antwerpen werd bevrijd van de Duitse bezetting. Het Vredescentrum en de Stad Antwerpen willen de herinnering daaraan levendig houden. Als onderdeel van die herdenkingsactiviteiten organiseerden ze afgelopen zondag een Verzameldag in het FelixArchief. Daarop kon iedereen terecht met verhalen, voorwerpen en documenten uit de Tweede Wereldoorlog. Die werden ter plaatse opgetekend en geregistreerd. Ook konden er lezingen over het thema gevolgd worden.

“We staan op een keerpunt in onze herdenking van de Tweede Wereldoorlog,” vertelt burgemeester Bart De Wever. “Er zijn steeds minder mensen die de oorlog en de gruwelijke gebeurtenissen tijdens en na de bezetting hebben meegemaakt. Daarom is het belangrijk om de verhalen van álle slachtoffers te verbinden en zoveel mogelijk herinneringen te verzamelen. Die kunnen we dan delen met de volgende generaties, zodat we nooit vergeten dat onze democratische waarden, vrijheden en de boodschap van vrede niet vanzelfsprekend zijn.”

Groot succes
Inschrijven was niet noodzakelijk, maar toch waren er vooraf al bijna 200 aanmeldingen. Op de dag zelf kwamen nog heel wat meer geïnteresseerden opdagen. De Verzameldag telde in totaal zo een 566 bezoekers, die heel wat mooie verhalen leverden.

Dagboekverhaal
Zo kwam bijvoorbeeld René Janssens (89) uit Merksem samen met zijn dochter Lutgard langs met een bijzonder tijdsdocument. René woonde in 1944 als 15-jarige jongen op een boerderij in Merksem. Begin september was Antwerpen wel al bevrijd maar Merksem nog niet. Daarop besloot het gezin te vluchten naar Schoten. René was zo onder de indruk van de gebeurtenissen dat hij besloot om een dagboek bij te houden. Dat geeft een goed inzicht in hoe gewone Antwerpenaren alles beleefden. Lutgard: “Bij het opruimen van het ouderlijk huis ontdekten we een schriftje waarin mijn vader de Bevrijding van dag tot dag beschreef. Toen ik de oproep voor de Verzameldag zag, dacht ik meteen ‘dat kan geen toeval zijn!’. Mijn vader wilde het dagboek graag delen met de volgende generatie.” René: “Je realiseerde je toen niet dat het zo was, maar het was geschiedenis wat we meemaakten. En nu kan je dit soort dingen alleen nog maar horen van de weinige mensen die erbij waren en nog leven.”