Publieksactiviteiten

Europees herinneringsproject Over de Muur

Europees herinneringsproject Over de Muur

Iedereen kent de Berlijnse Muur, maar wat betekende de val van het communisme voor de inwoners van Oost-Europese landen, zoals Polen? Welke verhalen worden daarover verteld door de mensen die het van dichtbij meemaakten? In het project Over de Muur zoeken we dat uit!

In de periode 2021-2022 organiseert het Vredescentrum verschillende activiteiten om stil te staan bij de democratische transities van 1989-1991. Dat doen we voor jong en oud en in samenwerking met de Evens Foundation, lerarennetwerk Euroclio en de Poolse erfgoedinstelling Centrum Historii Zajezdnia.

Er werden 15 getuigenissen verzameld van mensen die in Oost-Europa opgroeiden en nu in België wonen. Hun verhalen over hun jeugd onder het communisme, de politieke omwenteling van 1989 en hun migratie naar België krijgen een plek in een tijdelijke expo en een lespakket voor het secundair onderwijs. In 2022 wordt het lespakket geschikt gemaakt voor leerkrachten in andere Europese landen.

Om stil te staan bij de erfenis van de revoluties van 1989 worden in het najaar van 2021 publiekslezingen over Polen en Roemenië georganiseerd.

Meer weten over het gratis lespakket voor het secundair onderwijs? Klik hier.

Je inschrijven voor een van de publiekslezingen in Bib Permeke? Klik hier.

Een bezoek brengen aan de tijdelijke expo in Bib Permeke? (17 november-21 december) Klik hier.

Het Europees herinneringsproject Over de Muur is ontwikkeld in samenwerking met Evens Foundation, EuroClio en Centrum Historii Zajezdnia en met steun van het programma Europa voor de Burger van de Europese Unie.

Foto: Fortepan / Collectie Horváth Péter

 

Meer weten of aanvragen

Aanbod