Publieksactiviteiten

Gezocht: herinneringen aan 1989

Gezocht: herinneringen aan 1989

Het Vredescentrum werkt aan een project over de herinnering aan de val van het communisme. Het uitgangspunt zijn de persoonlijke ervaringen van ooggetuigen in die periode. Heb jij of je familie de val van het communisme van dichtbij meegemaakt? En woon je nu in Antwerpen? Deel met ons je verhaal, foto’s of voorwerpen uit deze periode.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Europa lange tijd in twee gedeeld: in het westen leefden mensen in een vrije democratische samenleving, in het oosten leefde men onder een communistisch bewind. Tot in 1989 het IJzeren gordijn viel. De val van de Berlijnse muur op 9 november is hiervoor een belangrijk, symbolisch moment.

Ruim dertig jaar na dato zoekt het Vredescentrum getuigenissen van Antwerpenaars die de val van het communisme van dichtbij meemaakten. Wat weten zij nog van het jaar 1989?

Het Vredescentrum zoekt met name Antwerpenaars die sindsdien van Oost-Europa naar België verhuisden. Het Vredescentrum wil de verhalen van Oost-Europeanen die in Antwerpen een tweede thuis vonden, niet verloren laten gaan. Wat betekende de val van het communisme voor hen?

We willen deze verhalen delen met een breder publiek, waaronder ook de Antwerpse scholen.

Oproep

Bent of kent u iemand die de val van het communisme van dichtbij meemaakte? Of in de in jaren 1980 of 1990 vanuit Oost-Europa naar Antwerpen kwam? En wil je je verhaal, foto’s of voorwerpen met ons delen?

Neem contact op met projectmewerker Aniek Smit of vul onderstaand formulier in:

aniek.smit@antwerpen.be / 03 338 36 51

 

Het project My Story / (Y)Our Story wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van de Europese Unie binnen het Europa voor de Burger programma. Lees hier meer over het project.

Foto: Filip Claus / AMSAB

Meer weten of aanvragen

Aanbod