Publieksactiviteiten

Lezingen: De toekomst van de democratie / de democratie van de toekomst?

Lezingen: De toekomst van de democratie / de democratie van de toekomst?

In navolging van onze lezingenreeksen over de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog, richt het Vredescentrum dit voorjaar de blik vooruit. Onder de noemer ‘De toekomst van de democratie / de democratie van de toekomst?’ nodigen we enkele interessante sprekers uit om te reflecteren op het Europa en België van na 1989.

Wat zijn de uitdagingen van onze tijd? Na de val van de Muur heerst er optimisme in Europa. De democratie en het kapitalisme lijken even een recept voor succes. Inmiddels blijkt het Westerse model geen one-size-fits-all en kennen veel nieuwe Europese lidstaten hun eigen interpretatie van begrippen als vrijheid, gelijkheid en de rechtsstaat.

Maar ook in eigen stad en land is er discussie over de houdbaarheid van ons democratische systeem. Voelt iedereen zich vertegenwoordigd? Hoe hebben de ingrijpende maatschappelijk veranderingen in onze samenleving gedurende de laatste decennia ons democratisch systeem beïnvloed? En vormen hedendaagse invullingen van concepten als vrijheid of gelijkheid een nieuwe opportuniteit, of juist een gevaar, voor de liberale rechtsorde en ons democratisch bestel?

Dit voorjaar laten we sprekers met uiteenlopende maatschappijvisies aan het woord over de stand van de democratie. Afwisselend zal er een lezing en een debat worden gehouden rond een centrale vraag.

Plan alvast deze data in je agenda: donderdag 24 februari (lezing), 31 maart (debat), 21 april (lezing)

Houd de agenda van het Vredescentrum in de gaten voor het volledige programma en meer informatie over de rol van het publiek tijdens deze democratische avonden. Of schrijf je (onderaan deze pagina) in voor onze nieuwsbrief en ontvang alle nieuwe agenda items automatisch in je mailbox.

Praktisch

Inschrijven: link volgt

Je kan je tickets ook kopen in alle cultuur- en ontmoetingscentra en districtsbibliotheken van de stad Antwerpen.

Waar: Auditorium Bibliotheek Permeke, De Coninckplein 25-26 (entree achter de Kubus)

Data: donderdag 24/2, 31/3, 21/4

Tijdstip: 19:30-21:00 (19:00 deur open)

Prijs: 5 euro (inclusief drankje na afloop)

Meer weten of aanvragen

Aanbod