Secundair onderwijs

Beleef de bevrijding

Beleef de bevrijding

Bezoek de expo “Vreugde & Verdriet” en beleef de bevrijding van Antwerpen met het educatief parcours “Dilemma’s van de bevrijding”.

Vrijheid! Ontlading! Feest! Op 4 september 1944 wordt Antwerpen bevrijd. Meer dan 4 jaren van bezetting zijn eindelijk voorbij. De eerste vreugdevolle bevrijdingsdag vloeit over in 9 lange bevrijdingsmaanden. Vreugde maakt plaats voor angst voor bommen en vernieling voor honger door voedseltekort en voor bezorgdheid, over het lot van geliefden ergens ver weg. 

Vreugde en verdriet liggen nooit ver uit elkaar in een stad op weg naar definitieve vrijheid. 

Een gids neemt de leerlingen op sleeptouw en toont hoe de bevrijding in Antwerpen werd beleefd. Leerlingen staan stil bij de betekenis van bezetting, onveiligheid, schaarste, heropbouw en slachtoffers. Welke gevolgen had de bevrijding van Antwerpen? En met welke dilemma’s werd de Antwerpenaar geconfronteerd?

Deze expo is geschikt voor leerlingen van alle graden secundair onderwijs. Per graad bieden we een aangepast educatief programma dat aansluit bij een selectie van de vooropgestelde eindtermen.

Voorbereidende lessen over de Antwerpse bezetting op maat van kinderen en jongeren vind je hier https://www.antwerpenherdenkt.be/educatie/lespakketten

Praktisch

Expo voor groepen enkele te bezoeken met gids

Voor: Alle leerlingen uit het secundair onderwijs

Duur: 2 lesuren

Waar: FelixArchief, 6de verdieping, Oudenleeuwenrui 29, 2000 Antwerpen

Wanneer: Alle dagen behalve maandag. Bezoek mogelijk van 9 september 2019 – 31 mei 2020

Prijs: Gratis

De expo 'Vreugde & Verdriet' is een initiatief van het Vredescentrum i.s.m. stad Antwerpen

Meer weten

Contacteer ons via het onderstaande formulier.

Aanbod