Secundair onderwijs

Dilemma 44-45

Dilemma 44-45

Een interactieve les met Dorianne Aussems (MNM) over de bevrijding van Antwerpen

Ontdek een nieuwe, kant-en-klare, interactieve les over de bevrijding van Antwerpen na de Tweede Wereldoorlog. Met welke dilemma’s kregen Antwerpenaren destijds te maken? En herkennen jongeren zich hier vandaag de dag nog in?

Via een webpagina kijken en luisteren de leerlingen naar historische fragmenten uit de bevrijdingsperiode. MNM-dj Dorianne Aussems gidst hen door de les. Hoe denken de leerlingen over de dilemma’s?

Met deze les krijgen de leerlingen een introductie op de bevrijding van Antwerpen na de Tweede Wereldoorlog. Ook worden zij uitgedaagd een standpunt in te nemen. Hoe denken zij over veiligheid, vrijheid, honger, rouw en veerkracht?

Graag een woordje uitleg voor je ermee aan de slag gaat? Kijk hier het webinar terug dat we op 18 november voor leerkrachten gaven: https://www.vredescentrum.be/project/secundair-onderwijs/terugkijken-webinar-dilemma-44-45.html 

Het les- en audiopakket zijn via een webpagina in de klas af te spelen. De handleiding (PDF) voor de leerkracht geeft extra uitleg en achtergrondinformatie.

Dilemma 44-45 is geschikt voor leerlingen van alle graden secundair onderwijs. Met tips uit de handleiding vertaal je de dilemma’s op maat van de klas.  Per graad sluit deze les aan bij een selectie van de vooropgestelde eindtermen/sleutelcompetenties.

Beluister hier een voorproefje:

Praktisch

Kant-en-klare interactieve les, over de bevrijding van Antwerpen

Voor wie: alle leerlingen uit het secundair onderwijs (met name 2e en 3e graad)

Duur: 1 lesuur (uitbreiding mogelijk)

Nodig: klaslokaal, smartboard/beamer (met geluidsboxen)

Prijs: gratis

Meer weten of aanvragen

Aanbod