Secundair onderwijs

Lespakket Over de Muur

Lespakket Over de Muur

Aan de slag met getuigenissen over communisme en democratie

Tot 1989 deelde een IJzeren Gordijn Europa op in twee delen. De landen ten oosten van de muur leefden onder een communistisch regime. Dit nieuwe lespakket laat 15 getuigen aan het woord die onder het communisme opgroeiden en nu in België wonen. Ook historicus Bruno De Wever en journalist Stefan Blommaert getuigen over hun reizen achter het IJzeren Gordijn.

De leerlingen gaan aan de slag met video’s waarin de getuigen vertellen over hun dagelijkse leven toen en vrijheden en burgerschap vandaag. Thema’s als schaarste, migratie en toekomstdromen komen in dit lespakket aan bod.

Het lespakket is geschikt voor leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs. De getuigenissen kunnen behalve in de les Geschiedenis ook gebruikt worden voor andere vakken, zoals PAV of de nieuwe eindtermen Burgerschap.

Lespakket aanvragen? Je ontvangt het lespakket gratis (in PDF) door onderstaand formulier in te vullen. Het lespakket is een toolbox vol directe links naar het filmmateriaal van de getuigen en online achtergrondinformatie. Je kunt zelf kiezen hoe lang de les duurt en hoeveel je de leerlingen zelfstandig aan het werk zet:

  • 2 lesuren klassikaal (met beamer + geluidsbox)
  • 3-6 lesuren (met groepswerk op eigen laptop)

Het projectwerk (3-6 lesuren) laat leerlingen zelf een mini-docu maken aan de hand van het filmmateriaal. We bezorgen je in dat geval ook een korte handleiding voor de leerlingen met een stappenplan voor het groepswerk.

Graag een woordje uitleg voordat je het lespakket gebruikt? Kijk hier het webinar van 17 november terug.

Bekijk hier het bereik van dit project.

Eerst de sfeer opsnuiven? Bekijk hier een voorproefje van de getuigenissen:

 

Gratis de bijbehorende expo "Over de Muur" bezoeken met gids? Dat kan tussen 17 november en 21 december in Bib Permeke: https://www.vredescentrum.be/project/secundair-onderwijs/gids-zoekt-klas.html.

Dit lespakket werd ontwikkeld in samenwerking met Evens FoundationEuroClio en Centrum Historii Zajezdnia en met steun van het programma Europa voor de Burger van de Europese Unie.

Praktisch

Lespakket over het einde van de Koude Oorlog op basis van 15 getuigenissen

Voor wie: leerlingen 3e graad secundair onderwijs

Duur: 2 lesuren (uitbreiding met groepswerk op pc mogelijk)

Nodig: klaslokaal, smartboard/beamer (met geluidsboxen) (bij uitbreiding: pc’s voor groepswerk)

Prijs: gratis

Bekijk hier het bereik van dit project.

 

 

 

 

Meer weten of aanvragen

Aanbod