Secundair onderwijs

Verwacht: Lespakket Over de Muur

Verwacht: Lespakket Over de Muur

Aan de slag met getuigenissen over communisme en democratie

Tot 1989 deelde een IJzeren Gordijn Europa op in twee delen. De landen ten oosten van de muur leefden onder een communistisch regime. Dit nieuwe lespakket laat 15 getuigen aan het woord die onder het communisme opgroeiden en nu in België wonen. De leerlingen gaan aan de slag met video’s waarin de getuigen vertellen over hun dagelijkse leven toen en vrijheden en burgerschap vandaag. 

Thema’s als schaarste, migratie en toekomstdromen komen in dit lespakket aan bod.

Het lespakket is geschikt voor leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs. De getuigenissen kunnen behalve in de les Geschiedenis ook gebruikt worden voor andere vakken, zoals PAV of de nieuwe eindtermen Burgerschap.

Vanaf november kun je de educatieve handleiding (PDF) en de toegang tot de getuigenfilmpjes gratis aanvragen.

Interesse? Mail dan naar vredescentrum@antwerpen.be en wij houden je op de hoogte. Je ontvangt dan ook een uitnodiging voor het webinar voor leerkrachten waarin het lesmateriaal wordt voorgesteld en je vragen kunt stellen.

Gratis de bijbehorende expo "Over de Muur" bezoeken met gids? Dat kan tussen 17 november en 21 december in Bib Permeke: https://www.vredescentrum.be/project/secundair-onderwijs/gids-zoekt-klas.html.


Dit lespakket werd ontwikkeld in samenwerking met Evens Foundation, EuroClio en Centrum Historii Zajezdnia en met steun van het programma Europa voor de Burger van de Europese Unie.

Praktisch

Lespakket over het einde van de Koude Oorlog op basis van 15 getuigenissen

Voor wie: leerlingen 3e graad secundair onderwijs

Duur: 2 lesuren (uitbreiding met groepswerk op pc mogelijk)

Nodig: klaslokaal, smartboard/beamer (met geluidsboxen) (bij uitbreiding: pc’s voor groepswerk)

Prijs: gratis

Meer weten of aanvragen

Aanbod