Boeklancering 'Oorlog. Hoelang nog?' van Gerard Bodifee op 25 april 2024

Reserveer je tickets

Over oorlog wordt veel gesproken, maar weinig nagedacht. Beoordeeld naar de aangerichte schade, de omvang van het veroorzaakte leed en de eraan verbonden morele schuld, is oorlog het grootste kwaad op aarde. Daaruit volgt dat geen enkel humaan doel oorlog kan rechtvaardigen.

Een oorlog is geen ongelukkig natuurverschijnsel dat ons overkomt, wel een calamiteit die het resultaat is van bewuste voorbereidingen en beslissingen. Waarom zijn we bereid voor het goede dat we willen bereiken te betalen met mensenlevens? Is een mensenleven niet het hoogste goed? Vragen die in alle scherpte gesteld moeten worden. Wat dan bijvoorbeeld met het recht op zelfverdediging?

Oorlog als middel om internationale conflicten uit te vechten moet de wereld uit. Vrede vergt zelfbeheersing. Bodifee doet concrete voorstellen om ons oorlogsinstinct te overstijgen.

Uitgeverij Ertsberg, het Huis voor Filosofie en het Vredescentrum nodigen u van harte uit op boeklancering van Oorlog. Hoelang nog? van Gerard Bodifee.

Bibliotheek Permeke, De Coninckplein 25-26, 2060 Antwerpen
25 april 2024, 20u00
2 uren
7 euro
Max. 99 deelnemers

Programma

  • Verwelkoming: Janiv Stamberger van het Vredescentrum
  • Muzikale intermezzo’s: violist en dirigent Sigiswald Kuijken
  • Gesprekspartners: filosoof Guy Vanheeswijck en oud-luitenant-generaal Marc Thys
  • Presentatrice: Lucette Verboven
  • Uitleiding: uitgever Karle Drabbe
  • Receptie & signeersessie

Over de auteur

Gerard Bodifee (1946) is doctor in de wetenschappen, astrofysicus en essayist. Hij publiceerde een twintigtal boeken over onderwerpen op het domein waar wetenschap, filosofie en religie elkaar raken. Samen met Lucette Verboven richtte hij het Huis voor filosofie op.