Kamishibai WOII
Reserveer je workshopHet Vredescentrum werkte 3 lokale historische verhalen uit over anders zijn, vluchten en verzet in Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze verhalen zijn op maat gemaakt voor leerlingen in het 5e en 6e leerjaar en anderstalige nieuwkomers. Elk verhaal is waargebeurd en werd prachtig geïllustreerd tot een mooi verteltheater.
Keuze 1: Het verhaal van Michel
In mei 1940, bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in België, wordt er in de Joodse familie Goldberg druk gediscussieerd of ze moeten vluchten of niet. De familie beslist te blijven ook al wordt het voor Joden bijzonder moeilijk. De 11-jarige Michel Goldberg ziet zijn familie langzamerhand verdwijnen en moet vervolgens zelf onderduiken.
Een waargebeurd verhaal over anders zijn, discriminatie en moed.
Keuze 2: Het verhaal van René
Voor de 13-jarige René uit Antwerpen begint de Tweede Wereldoorlog met het geluid van zware ontploffingen in de buurt van zijn huis in de Groenenhoek en de nabijgelegen luchthaven. Duitse soldaten nemen de stad in en zullen er bijna 4 jaar lang de baas zijn. Na de bevrijding is de oorlogsellende nog niet gedaan, want gedurende enkele maanden vallen er Duitse V-bommen op Antwerpen. Uit voorzorg worden kinderen massaal geëvacueerd naar West-Vlaanderen. René moet zijn familie achterlaten en wordt tijdelijk opgevangen bij een gastgezin op het platteland in Ardooie.
Een waargebeurd verhaal over oorlog, vluchten en heimwee.
Keuze 3: Het verhaal van Marcel
Marcel groeit op tijdens de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen. Na een bombardement in Mortsel ruilt hij zijn scoutsuniform in voor dat van een ambulancier van het Rode Kruis. Samen met zijn scoutskameraden wil hij mee helpen tijdens de bezetting en biedt hij de eerste hulp aan slachtoffers van de V-bommen.
Gebaseerd op een waargebeurd verhaal over moed en vriendschap, en hoe iedereen een verschil kan maken in moeilijke tijden.
Benodigdheden
- Wij voorzien al het nodige materiaal, maar laat het ons zeker weten als jouw school al kamishibai (houten kast voor de vertelplaten) heeft.
Goed om te weten!
- Met deze workshop werk je aan de doelstellingen van herinneringseducatie, vredesopvoeding en burgerschapseducatie.
- Deze workshop kadert binnen het grotere herdenkingsproject van de stad Antwerpen, namelijk Antwerpen Herdenkt. Met dit project wil stad Antwerpen de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog levendig houden in het heden en de herdenking ervan doorgeven aan volgende generaties.
- Tijdens de workshop verwachten wij een actieve en betrokken houding van de leerkracht, anders kan de activiteit niet doorgaan.
- Je kan kosteloos annuleren tot 1 week voor de workshop.
- Voor reservaties buiten de Antwerpse districten wordt er een extra verplaatsingskost van 0,4246 euro per kilometer aangerekend. De totale verplaatsingskost wordt berekend op basis van de afstand tussen het Vredescentrum en de school (voor de heen- en terugreis).
- Via de jaarlijkse oproep van het Fonds Aurore Ruyffelaere kan je financiële ondersteuning krijgen voor jouw project rond herinneringseducatie.