Kamishibai WOII
 

Kamishibai WOII

Reserveer je workshop

Het Vredescentrum werkte 3 lokale historische verhalen uit over anders zijn, vluchten en verzet in Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze verhalen zijn op maat gemaakt voor leerlingen in het 5e en 6e leerjaar en anderstalige nieuwkomers. Elk verhaal is waargebeurd en werd prachtig geïllustreerd tot een mooi verteltheater.

3e graad van het lager onderwijs / OKAN
Leergebieden mens en maatschappij, sociale vaardigheden en Nederlands
Bij jou op school
Doorlopend beschikbaar
1 lesuur
30 euro (inclusief begeleiding) / vanaf september 2024: 40 euro (inclusief begeleiding)
Max. 25 leerlingen

Keuze 1: Het verhaal van Michel

In mei 1940, bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in België, wordt er in de Joodse familie Goldberg druk gediscussieerd of ze moeten vluchten of niet. De familie beslist te blijven ook al wordt het voor Joden bijzonder moeilijk. De 11-jarige Michel Goldberg ziet zijn familie langzamerhand verdwijnen en moet vervolgens zelf onderduiken.

Een waargebeurd verhaal over anders zijn, discriminatie en moed.

Keuze 2: Het verhaal van René

Voor de 13-jarige René uit Antwerpen begint de Tweede Wereldoorlog met het geluid van zware ontploffingen in de buurt van zijn huis in de Groenenhoek en de nabijgelegen luchthaven. Duitse soldaten nemen de stad in en zullen er bijna 4 jaar lang de baas zijn. Na de bevrijding is de oorlogsellende nog niet gedaan, want gedurende enkele maanden vallen er Duitse V-bommen op Antwerpen. Uit voorzorg worden kinderen massaal geëvacueerd naar West-Vlaanderen. René moet zijn familie achterlaten en wordt tijdelijk opgevangen bij een gastgezin op het platteland in Ardooie.

Een waargebeurd verhaal over oorlog, vluchten en heimwee.

Keuze 3: Het verhaal van Marcel

Marcel groeit op tijdens de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen. Na een bombardement in Mortsel ruilt hij zijn scoutsuniform in voor dat van een ambulancier van het Rode Kruis. Samen met zijn scoutskameraden wil hij mee helpen tijdens de bezetting en biedt hij de eerste hulp aan slachtoffers van de V-bommen.

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal over moed en vriendschap, en hoe iedereen een verschil kan maken in moeilijke tijden.

Benodigdheden

  • Wij voorzien al het nodige materiaal, maar laat het ons zeker weten als jouw school al kamishibai (houten kast voor de vertelplaten) heeft.

Goed om te weten!