Gastexpo 'Bringing voices alive and becoming one'
Reserveer een groepsbezoekHet LAB gedreven onderwijs uit Puurs-Sint-Amands werkte vorig schooljaar een lokaal geschiedenisproject uit met studenten uit het 5e middelbaar in samenwerking met het onderzoekscentrum van Kazerne Dossin.
De leerlingen onderzochten 8 weken lang de persoonlijke verhalen van (ondergedoken) kinderen, Joodse en Roma slachtoffers. Ze legden hierbij de focus op de verschillende mechanismes die kunnen leiden tot een genocide en op het concept van ‘bystander’ (de ‘omstander’), ‘upstander’ (de ‘opstander’) en ‘gewone helden’.
Benieuwd naar het eindresultaat? Bezoek de gastexpo ‘Bringing voices alive and becoming one’ van 20 februari tot en met 30 oktober 2024 in het FelixArchief in Antwerpen.
Partners: LAB gedreven onderwijs Puurs-Sint-Amands, Kazerne Dossin, Antwerpen Herdenkt, FelixArchief en Vredescentrum
Place Based Learning
Het doel van dit project is jongeren in staat te stellen een dieper inzicht te verwerven in hedendaagse vormen van discriminatie door onderzoek te doen naar de slachtoffers van de Nationaalsocialisten. Om dit te bereiken werden in verschillende Europese landen lokale geschiedenisprojecten ontworpen, ontwikkeld en getest rond de hamvraag 'Wie waren de slachtoffers van de Nationaalsocialisten?'.
Concreet werden er in 5 verschillende landen projecten uitgewerkt a.d.h.v. het principe van Place Based Learning. Al deze projecten werden verzameld in een toolbox waar leerkrachten kunnen grasduinen in deze projecten en in functie van tijd, ruimte en beschikbaarheid dit thema uitrollen in de klas.
De aanpak van België is niet enkel gebaseerd op het principe van Place Based Learning, maar gaat 'just one step further' door dit te combineren met Project Based Learning.
Deze expo met een groep bezoeken?
Ben je bv. een leerkracht en wil je deze expo graag bezoeken met een of meerdere van jouw klas(sen)? Maak dan op voorhand een afspraak. Je kan dit doen door een mailtje te sturen naar vredescentrum [at] antwerpen.be of het formulier via de reservatieknop in te vullen.
Goed om te weten!
- Deze gastexpo kadert binnen het grotere herdenkingsproject van de stad Antwerpen, namelijk Antwerpen Herdenkt. Met dit project wil stad Antwerpen de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog levendig houden in het heden en de herdenking ervan doorgeven aan volgende generaties.
- Op de website van Antwerpen Herdenkt vind je ook een pagina waarop je het educatief aanbod van verschillende partners gebundeld ziet.
- Het Vredescentrum biedt zelf verschillende workshops en lespakketten aan rond de Tweede Wereldoorlog: Kamishibai WOII (lager onderwijs en OKAN), Anne Frank in de klas (lager onderwijs, inclusief OKAN en BuLO), Regina Sluszny: Oorlogskind tussen twee werelden (lager en secundair onderwijs), Dilemma 44-45 (secundair onderwijs), Anne Frank Expo (lager onderwijs, inclusief OKAN en BuLO), Schoolgaande jeugd in Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog (lager onderwijs) en Jongeren in oorlogstijd (secundair onderwijs).